
6 faktai apie smidrus
Smidrai, kitaip šparagai, pamėgti viso pasaulio gurmanų vis dažniau atsiranda ir ant lietuvių stalo. Nepaisant to, jog šią daržovę dažnai renkasi žmonės, kuriems svarbi estetinė patiekalų išvaizda, taip pat aktualu paminėti, kad smidrai yra be galo naudingi organizmui. Šioje daržovėje gausu naudingų medžiagų, tokių kaip, folio rūgštis, vitaminas C, vitaminas E, vitaminas B6. Šiandien atskleisime keletą įdomių faktų apie smidrus, kurių greičiausiai dar nesate girdėję.
Pavadinimas kilęs iš Graikų kalbos
Smidrų pavadinimas yra kilęs iš Graikų kalbos žodžio – aspharagos arba asparagos. Šio žodžio reikšmė – ūglis arba daigas. Manoma, jog ši daržovė atsirado Viduržemio jūros rytiniame regione prieš 2000 metų ir buvo pamėgta dėl tekstūros bei naudingų augalo savybių. Pasaulyje egzistuoja trys smidrų rūšys: balti, violetiniai ir žali, pastarieji yra labiausiai paplitę.
Yra įkurtas smidrų muziejus
Vokietijos regione Bavarijoje yra specializuotas smidrų muziejus. Jis įkurtas XV a. pastatytame pastate, kurį sudaro trys aukštai. Muziejuje galima rasti ir Andy Warholo paveikslą.
Lengva paruošti
Ruošiant smidrus pirmą kartą – sudėtinga nebus! Šią daržovę galima gaminti įvairiais būdais: kepti keptuvėje, virti, garinti, kepti ant žarijų, troškinti ar gruzdinti, ko gero, kiekvienas atras savo mėgstamiausią paruošimo būdą. Tai puikus garnyras prie įvairių mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat juos galima valgyti vienus, kaip užkandį, pavyzdžiui, apsukus šparago stiebą plonai supjaustytu kumpio gabalėliu. Kadangi smidrai yra paruošiami vos per kelias minutes, jie išpopuliarėjo ir kaip pusryčių maistas, jie pateikiami kartu su omletu ar Benedikto kiaušiniais.
Vokiečiai valgo tik baltus smidrus
Kodėl tarp vokiečių populiariausi baltieji smidrai? Sunku pasakyti, tačiau keletas faktų apie juos. Baltieji smidrai iš kitų išsiskiria tuo, kad yra kur kas saldesni bei yra auginami tamsoje. Augalams niekada nematant saulės šviesos jie nepažaliuoja, nes neįvyksta fotosintezė.
Smidrai būna skirtingų lyčių
Nors ir sunku patikėti, tačiau smidrai būna moteriškos ir vyriškos lyties! Moteriškieji užaugina raudonas uogas, o tuo tarpu vyriškieji neeikvoja energijos uogoms, todėl gali būti iki trijų kartų didesni. Dėl šios priežasties ūkininkai dažnai teikia pirmenybę vyriškų šparagų auginimui.
Auga neįtikėtinu greičiu
Esant palankioms augimo sąlygoms smidrai auga neįtikėtinu greičiu. Kartais jų augimą galima pastebėti net plika akimi, nes šparagai per vieną dieną gali paaugti apie 18 centimetrų.
Vieniems smidrai gali būti visiškai įprasta daržovė, kiti vis dar žvelgia į ją įtartinai, tačiau visai netrukus pasidalinsime receptais, kuriuos galės išbandyti kiekvienas.
Parašykite komentarą